Kovászos öregtészta

Tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint az élesztős öregtészta.
A különbség az elkészítésben van és csupán csak annyi, hogy élesztő helyett aktív, azaz előzőleg megetetett kovászt adunk hozzá. Tehát:

A hűtőben pihenő kovászból kiveszünk 100g-ot és hozzákeverünk 100g langyos vizet és 100g lisztet (tetszés szerinti típust). Ezt letakarva a konyhapulton hagyjuk néhány órára, amikor is ez szépen beindul, buborékos lesz, esetleg habos is és megduplázódik, vagy akár háromszorosára is megnő.

Ezt a kb.300g aktív kovászt összedolgozzuk 500g liszttel és kb. 2dl vízzel. 
Egy nagyobb tálban letakarva hagyjuk a konyhapulton 10-12 órát, addig szépen megkel és összeesik, és kész is van a kovászos öregtészta.... :)
Hűtőben jól záródó dobozban simán elvan 8-10, akár 14 napig is.
De ha ritkán sütünk, ajánlott csak a fele mennyiséget bekeverni.

Felhasználás:
Legalább 1 órával a dagasztás előtt vegyük ki a hűtőből a szükséges mennyiséget és hagyjuk, hogy átvegye a szobahőt,  mielőtt bedolgozzuk a tésztába.

Így néz ki frissen begyúrva: 
(ne ijedjünk meg, viszonylag kemény a tészta, de éréskor lágyulni fog!) 

Ilyen 5 óra elteltével:
(célszerű letakarni, különben kiszárad a felületete) 

Újabb 5 órával később:


 Másnap felhasználás előtt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése