2015. február 4.

Egyszerű kovászos öregtésztás fehér kenyér

További vadkovászos kenyerek és egyéb kovászos finomságok  kovászrajongó házipékektől a FB-on a Vadkovászolók csoportban.


Hozzávalók:
100g kovász
3dl langyos víz
500g félfogós búzaliszt vagy kenyérliszt
20g burgonyapehely
kb.15g só
20g olvasztott vaj


Elkészítés:
A hűtőből kivett öregtésztát és kovászt alaposan elkeverjük a langyos vízben.
Hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet, lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.

Akkor óvatosan kilapítgatjuk és meghajtogatjuk.
Ismét letakarva pihentetjük, amíg szemmel láthatóan növekedni kezd.
Akkor újból áthajtogatjuk és megint pihentetjük.
Majd megformázzuk és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük és ismét hagyjuk kelni.
Majd bevágjuk a kenyér tetejét.


Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha edényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is, és a kenyeret is.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edényben vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
Majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 210-re és további kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.



Ugyanez máskor:


1 megjegyzés:

  1. Csodálatosan néz ki, nagyon gusztusos, látványos:) Gratulálok. Én is kipróbálom. :-)

    VálaszTörlés