Ez a fantasztikus kenyér ismét Henitől származik. Kovászos társaihoz képest sokkal kevesebb foglalkozást igényel az elkészítése, ajánlott azoknak (is), akiknek nincs napközben több órájuk a tésztát többször átmozgatni, hajtogatni, figyelgetni...
Este összeállítjuk, reggel kisütjük... Kész! És az eredmény egy fantasztikusan könnyű finom házi kenyérke.
Köszönöm Heni!!!
Hozzávalók:
150g kovász
3dl víz
200g kenyérliszt
2 ek. burgonyapehely
300g liszt
kb. 10g só
2ek. olaj
Elkészítés:
Este a kimért kovászt alaposan kikeverjük a vízzel. Hozzákeverünk 200g lisztet és a burgonyapelyhet és kb. 30 percig állni hagyjuk.
Aztán adjuk hozzá többi 300g lisztet és összedolgozzuk, majd 10-15 percet ismét állni hagyjuk.
Végül hozzáadjuk a sót, az olajat és alaposan kidagasztjuk.
Aztán adjuk hozzá többi 300g lisztet és összedolgozzuk, majd 10-15 percet ismét állni hagyjuk.
Végül hozzáadjuk a sót, az olajat és alaposan kidagasztjuk.
Egy tálba rakjuk a tésztát, belisztezve pihenni hagyjuk 40 percet.
Aztán meghajtogatjuk és ismét pihentetjük kb. 1,5 órát.
Ezután megformázzuk és lisztezett (konyharuhával bélelt) kelesztőtálba rakjuk, a konyharuhával körben betakargatjuk és egy nylon zacskót is célszerű ráhúzni, úgy biztosan nem szárad ki. Így a hűtőbe tesszük másnap reggelig.
Reggel kifordítjuk a sütőedénybe, tetszés szerint bevágjuk, megspricceljük a kenyeret és az edény tetejét is hideg vízzel.
2 lehetőség van a megsütéshez:
1. ha úgy látszik, a tésztán, hogy nem kelt túl sokat, lehetne még kelnie, akkor hideg sütőben kezdjük sütni.
2. ha szépen megkelt, akkor előmelegített forró sütőbe rakjuk.
Kb. 45-50 percet sütjük 220 fokon, aztán a tetejét levéve, 200 fokon további 10-15 percig sütjük.
Ha megsült, lespricceljük, hideg vízzel, végül rácson hagyjuk kihűlni.
Ugyanez máskor néha kicsit másképp:
Nagyon fini lehet, köszi a receptet!
VálaszTörlésHello! Ezt a kenyeret lehet sutokovon is kesziteni? Akkor is ugyanugy kell eljarni, ahogy leirtad? Koszi. Szia. Edit.
VálaszTörlésSzia! Természetesen lehet kövön is sütni. De azzal nem indítunk hidegen, ezért ha reggel úgy látszik a tészta, hogy még keletlen, hagyjuk kint szobahőn, ill. langyos sütőben kicsit rásegíthetünk a kelesztésre. Sütőkő mindig forró kell, hogy legyen, ha azon sütünk.
TörlésÜdv. Betty
Hello! Mennyi idot kell, hogy alljon a hutoben? Koszi. Edit.
VálaszTörlésÉn ha éjszakai kelesztéssel sütök, kb. este 9 körül teszem hidegre és reggel 7 körül veszem ki :)
Törlés